Lakásfelújítás – festés 1. rész

Mint ígértem, elmondom, hogy a saját tapasztalataim alapján mire is kell figyelni, amikor festőket hívunk. A legtöbb javaslatom nem csak a festőkre, hanem majdnem minden szakmára érvényes, akik részt vesznek lakásod, házad, kerted, stb… megszépítésében, átalakításában.

Mielőtt bárminek is nekikezdenénk vannak fontos dolgok amiket jó tisztázni előre:

  • Az elképzelések, elvárások

Az első és legfontosabb:
Legyünk tisztában azzal, hogy mit is szeretnénk. Gondolok itt arra, hogy festetni, tapétázni vagy esetleg effect-ezni akarunk. A szakemberek többsége mindegyik megoldást vállalja akár kombinálva is. Nem baj, ha a konkrét színeket, mintákat még nem tudjuk, kérhetünk segítséget a szakitól, aki vélhetőleg tapasztalatai alapján javaslatokat fog tenni és rengeteg színmintával örvendeztet meg minket.
A padló burkolatát takarják vagy mossák? A munkájára valamit is adó szakember általában feltakarít maga után, de azért jobb tisztázni. Vannak még olyan kérdések, amik felmerülhetnek, de ezek többségében a szakik szokásaitól vagy a megrendelő elvárásaitól függenek.
Megrendelőként ne legyetek szégyenlősek és kérdezzetek rá mindenre, ami csak érdekel benneteket. A válaszokból tudtok a szakember személyiségére, hozzáállására következtetni. Ha nem szimpatikus valaki, nem vagytok kötelesek megbízni a munkával.
Természetesen az elképzelések és a megvalósíthatóság nem mindig egyezik. Higgyétek el, ha azt halljátok, hogy bocs, de ez a fal nem bír el több festést, le kell kaparni, be kell gletteli, csiszolni stb….nem azért mondják, hogy egy vagon pénztől megszabadítsanak benneteket – mert valljuk be, a festő szakmának az egyik legrosszabb része a kaparás, mivel időigényes és erőnlét kell hozzá – hanem, mert ha nem teszik meg, akkor tuti nem vállalnak garanciát a munkájukra és Te mint megrendelő, 1-2 hónapon belül csalódott ügyfél leszel.
Persze ennek ott a másik végpontja, amikor a szaki nem mondja meg az igazat, mert nem akar kaparni és felügyeskedi a falra a festéket vagy tapétát, majd gyorsan lelép a pénzetekkel és többet hírét sem halljátok.
Az ilyen szélsőséges szakmabeliek kiszűrésére én csak 1 kérdést szoktam feltenni: Mennyi időre vállal írásban garanciát? Soha nem kérnék senkitől ilyet, de megmenthet egy csalódástól, ha megemlíted.
Mellesleg megjegyzem, hogy tapétára tapétát nem rakunk.

  • Mikor és meddig fog tartani?

A következő fontos dolog az idő. A szakemberek általában 2-3 hónapra előre be vannak táblázva. Sok fejfájást megspórolhatunk magunknak, ha ezt figyelembe véve jó előre megkeressük a nekünk szimpatikus időpontokat. Egyáltalán nem baj, ha a nyári festési terveitekhez már tavasszal megkeresitek a festőket. Természetesen ez alól vannak kivételek, mint például egy váratlan beázás, amikor leszakad a plafon. A legtöbb szakember az s.o.s helyzetekre tud időt szakítani. Rá kell kérdezni.
Néhány alkalommal megtapasztaltunk, hogy a megrendelő egy megbeszélt időpontra nem tette lehetővé a munka megkezdését, majd 2 hónappal később felhívott, hogy akkor holnap kezdhetünk. Nincs azzal baj, ha egy munka csúszik, mert a megrendelőnek mégsem jó az időpont, de az semmilyen esetben sem járható, ha elvárja, hogy egyik napról a másikra a rendelkezésére álljunk. Minden megbeszélhető, viszont ebben esetben a megrendelőnek meg kellett várnia, míg ismét rá kerül a sor. Újabb 2 hónapot kellett várnia.
A munka időtartama igen változó lehet, de az adott elvárások alapján a szaki meg fogja tudni mondani. Minden szakember rémálma, ha a megrendelő alkudozik az idővel. Kérlek, ne akarjatok irreális elvárásokat támasztani, mert nagyon rossz vége lesz.
Pl: ha fürdőd felújítására kapsz egy 3-4 napos intervallumot a száradási idők miatt, akkor ne várd el, hogy 24 óra alatt megcsinálják neked. Tény, meglehet, de nagy az esélye, hogy nem vállalnak rá garanciát, illetve a nem megfelelő száradás miatt 1 hónapon belül leesik a felrakott anyag és kezdheted elölről, még több pénzért…és a festőt fogod hibáztatni

folyt. köv…

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s