Lakásfelújítás – festés 2. rész

Folytatás…

  • Kinek mi a feladata?

Persze evidens, hogy a festő festeni fog, a burkoló burkolni stb… de nekünk, mint megrendelőnek kell e tennünk valamit?
Mivel szakembernek lenni többségében bizalmi állás, így a bútorok mozgatása vagy a pakolás egy része a szakikra hárul, főleg, ha 50 kilósak vagyunk vasággyal együtt, esetleg az egészségügyi helyzetünk nem engedi meg, hogy emeljünk. Ennek ellenére a legtöbb szakember kérni szokta, hogy a szekrényekből, a könyvespolcokról azért pakoljunk el. Ez nem véletlen, hisz nem szeretnének kárt tenni az értékeitekben vagy saját maguk testi épségében.
A legtöbb szakember igen zokon veszi, ha a megrendelő olyan feladatokra kéri meg, amivel neki kell kijavítania más, nem a saját szakmájához tartozó szakemberek elrontott dolgait. Pl: Ha az asztalos elmérte a fiók méretét és nem lehet kihúzni, mert nem fér el az ajtófélfától. Valóban a festőt akarod megkérni, hogy hozza helyre a bakit? Még ha a több éves szakmai tapasztalatával meg is tudja oldani, nem biztos, hogy olcsó mulatság lesz vagy egyáltalán elvállalja.
Az ilyen kellemetlen helyzetek elkerülésére ajánlom, hogy mindig vedd át az elkészült munkát és ne szégyenlősködj! A Te pénzedről van szó, kérdezz, tapizz vagy amit akarsz!

  • Mennyibe fog kerülni?

Talán ez a legsarkalatosabb pontja az egésznek.
Általában a festő felméri m2-re a területet (mi kivettük az össz m2-ből a nyílászárók méreteit) és azonnal mond egy árat vagy x időn belül küld egy árajánlatot.
Minden árajánlatnál – akár azonnali, akár küldött – nézzük meg, hogy anyagosan van, vagy munkadíj + anyagár van megadva. Tapasztalataim szerint, ha anyagosan van megadva, akkor nagy esély van sumákolásra. Ebben az esetben ajánlatos az anyagköltségről elkérni a számlákat.
Természetesen minden tiszteletem azoké a szakembereké, akik a lehetséges buktatók és meglepetések ellenére a saját hasznukból áldoznak fel ahelyett, hogy kispórolnák az anyagot a munkából ezzel megkárosítva a megrendelőiket.

Ennek ellenére vallom, hogy mindenkinek szíve joga úgy dolgozni és pénzt keresni, ahogy akar, ahogy tud. Üzletpolitika szempontjából viszont hiszem, hogy nincs jobb reklám, mint az ajánlás. Ha az ügyfél elégedett, akkor minden megy magától.

Megszokott dolog, hogy az anyagköltséget előre elkérik a szakik, amiből bevásárolnak és elkezdenek dolgozni. Egy nagyobb munkánál, ahol a munkadíj akár több 100.000 Ft is lehet, szokás, hogy munkafolyamatonként kell fizetni, a már elvégzett munka díját. Ez mindkét félnek jó.

Abban az esetben, ha mi magunk szeretnénk az anyagokat beszerezni, nyugodtan kérjük meg a szakemberünket, hogy írjon nekünk egy listát vagy tartson velünk.

folyt. köv…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s