Lakásfelújítás – festés 3. rész

Befejező rész…

  • Buktatók, amik módosíthatják az időt és az anyagiakat

A személyes problémákon túl – mivel a szakemberek is emberek civilben – előfordulnak olyan helyzetek, amiket nem láthatnak előre.
Erre egy nagyon jó példa:
felkértek egy tisztasági festésre, ami csak egy kis javításból és 2x-i kenésből áll. A felmérés során kiderült, hogy az egyik szobát le kell kaparni, mivel a régi festés már fel volt hasadva és itt-ott látszott rajta, hogy nem bírna el még egy réteget sem. Természetesen ezek alapján készült el az árajánlat is, amit elfogadtak. A munka megkezdése után 1 órával kiderült, hogy a néhány éve volt földrengés óta senki sem nyúlt a házhoz és a régi festés alatt már a vakolat is olyan gyenge, hogy egy tüsszentéstől is leesik. Szóval leszakadt a mennyezet. Ekkor felül kellett vizsgálni a lehetőségeket, hogy a költségvetésen belül maradjuk. A megrendelőket tájékoztattuk a fejleményekről és annak a veszélyéről, hogy sajnos az összes többi helyiség is erre a sorsra lehet ítélve. Mindezek mellett kiderült, hogy korábban a teljes tetőszerkezetet ki kellett cserélni és mivel a nyílászárók is cserélve lettek és külső szigetelést is kapott, soha nem tudott a fal rendesen kiszellőzni, kiszáradni, így a vakolat alatt is penészt találtunk.
Gondolhatjátok, hogy mikor ezt felvázoltuk és elkészítettük a javított árajánlatot, mit éreztek az idősödő megrendelőink. Végül kompromisszumos megoldásként a hálószobát, a közlekedőt és a konyhát teljesen szétkaptuk és újra építettük, a többi helységben csak apróbb javításokat végeztünk és lekentük, azzal a kitétellel, hogy nem mehet rá több réteg. A következő festésénél, ezeket kell lekaparni.
A költségek 1,5x-esre emelkedtek és 1 hét helyett 3 hét lett a munka.
Ez természetesen egy elég szélsőséges eset, de nem ritka és mindenki számára kellemetlen. Az időbeli csúszás igen nagy kavarodást eredményezett a későbbi munkáinkban, de egyetlen megrendelőt sem hagyhatunk a pácban, ha már elvállaltuk és ráadásul nem az ő vagy a mi hibánkból alakult ki ez a helyzet.

  • A festés/tapétázás menete kaparással

kaparás

falfix

előjavítás/bandázsolás (ha szükséges)

glett 2x

csiszolás

falfix

Tapéta alá folyékony makulatúra (tapétafüggő)

Festésénél a festék 2x vagy 3x

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s